پرش به محتوا

جواز تاسیس

جواز تاسیس

ما در این مطلب شما را با نحوه دریافت جواز تاسیس آشنا خواهیم کرد ضمن اینکه درباره تمامی مدارک و شرایط لازم برای دریافت جواز تاسیس توضیحات کاملی ارائه خواهد شد. همراه ما باشید.

مدت زمان ثبتمدارک مورد نیازحدود هزینه
45 روز کاریمدارک شناسایی + اجاره نامه یا سند و…استعلام هزینه

هر کسب و کار صنعتی برای شروع و راه اندازی کسب و کار خود باید برای دریافت مجوز های قانونی در حوزه فعالیت های صنعتی خود اقدام نماید. یکی از مجوز های ضروری برای فعالیت های صنعتی، جواز تاسیس است. دریافت این جواز برای مجموعه صنعتی مزایای زیادی به همراه دارد و اشخاص حقوقی و حقیقی می توانند آن را دریافت نمایند. اگر تصمیم به راه اندازی کارخانه یا واحد تولیدی دارید و می خواهید جواز تاسیس بگیرید، به این صفحه خوش آمده اید.

جواز تاسیس چیست

جواز تاسیس چیست

ابتدای مقاله بهتر است به طور دقیق تری بررسی کنیم که جواز تاسیس چیست. در این رابطه باید گفت که شرکت ها و اشخاص به صورت بخش های حقوقی و حقیقی می توانند جواز را دریافت نمایند اما لازمه دریافت این جواز، تصمیم به راه اندازی بخش تولیدی مانند کارخانه است. بنابراین اولین مراحل جهت تاسیس هر کسب و کار تولیدی، گرفتن جواز تاسیس است.

هنگامی که شما برای دریافت جواز تاسیس اقدام می کنید، یک فرم تقاضانامه در اختیار شما قرار می گیرد که باید در این فرم ذکر کنید برای چه نوع شرکت یا مجموعه ای جواز می خواهید. به عنوان صاحب کسب و کار قادر هستید در یکی از شهرک های صنعتی موجود در فرم، فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرده و تولید محصولات مورد نظر را شروع کنید.

در بیانی دیگر می توان گفت جواز تاسیس مجوز قانونی برای افراد حقوقی و حقیقی است که با آن می توانند فعالیت خود را آغاز کنند. مجوز تاسیس با در نظر گرفتن جنس کالا و فعالیت مشخص، از سوی وزارت صنعت و معدن، وزارت بهداشت یا جهاد کشاورزی، صادر می شود.

اخذ جواز تاسیس مراحلی دارد که بسته به نوع فعالیت و نوع کالای تولیدی شما، این مراحل متفاوت می باشد.

مزایای اخذ جواز تاسیس

اگر برای شما هم سوال است که جواز تاسیس چه مزایایی دارد، در این بخش مزایای این مجوز را بررسی می کنیم :

  • با اخذ مجوز تاسیس امکان واگذاری زمین هایی در شهرک های صنعتی با نرخ های دولتی و شرایط پرداخت ۳۰% نقد و ۷۰% الباقی بصورت اقساط ۳۶ ماهه برای شما فراهم است.
  • شما برای ثبت برند و علائم تجاری کسب و کار خود نیاز به دریافت جواز تاسیس دارید.
  • با استفاده از جواز تاسیس شرکت در نمایشگاه های داخل و خارج از کشور به سهولت امکان پذیر است.
  • دارندگان جواز تاسیس می توانند از تسهیلات بانکی با شرایط تنفس و بهره کم و بازپرداخت های بلند مدت بهره مند شوند.
  • با دریافت جواز دسترسی پیش طرح های توجیهی PFS که از طرف کارشناسان مربوط تایید شده و مناسب برای ارائه و جذب سرمایه بکار می رود، امکان پذیر می باشد.
  • معافیت مالیاتی بعد از بهره برداری از محصول از دیگر مزایای دریافت جواز تاسیس است.

لازم است این نکته را هم ذکر کنیم که مزایای جواز تاسیس در صورتی شامل حال صاحب آن می شود که مجموعه تولیدی در کلیه مراحل اجرای پروژه، فعالیت مفید داشته باشد.

شرایط اخذ جواز تاسیس

شرایط اخذ جواز تاسیس

قبل از اقدام به اخذ جواز تاسیس بهتر است شرایط آن را بررسی کنید تا اگر شرایط را نداشتید هزینه های اضافی رو دستتان نماند. این شرایط شامل موارد زیر هستند :

  • اولین شرط دریافت جواز تاسیس دارا بودن تابعیت ایرانی است.
  • برای گرفتن جواز تاسیس باید به سن قانونی رسیده باشید.
  • افراد متقاضی جواز تاسیس نباید پرونده قضایی یا اعتیاد داشته باشند.
  • دارا بودن کارت پایان خدمت سربازی لازمه اخذ جواز تاسیس می باشد.
  • مدت اعتبار جواز تاسیس ۳۶۵ روز است و صاحب جواز باید طی این مدت اقدام به فراهم آوری شرایط لازم برای راه اندازی خط تولید کرده باشد تا پروانه بهره برداری تعلق بگیرد.
  • اگر در یکسال اعتبار جواز واحد تولیدی آماده نشده باشد، امکان تمدید جواز وجود ندارد.

علاوه بر موارد فوق، افراد حقوقی برای دریافت جواز تاسیس باید شرایط زیر را داشته باشند :

  • داشتن شرکت در قالب های مورد وثوق قانون تجارت
  • ارائه مدارک کامل شرکت شامل مدارکی همچون روزنامه رسمی، اساسنامه، تقاضا نامه، شرکت نامه و …
  • برخورداری از شرایط سرمایه گذاری
  • ارائه طرح توجیهی و امکان سنجی مناسب
  • کارت پایان خدمت برای مدیرعامل
نکات جواز تاسیس

بعضی نکات مهم در ارتباط با جواز تاسیس نیز عبارتند از :

  • اگر می خواهید بیشتر از یک جواز تاسیس بگیرید یا در شهر دیگری جواز تاسیس اخذ نمایید، باید با یک کد ملی دیگر ثبت نام اولیه را انجام دهید.
  • برای یک سند ملکی یا یک اجاره نامه فقط یک جواز تاسیس صادر می شود.
  • جواز تاسیس فقط برای مناطق مجاز که مورد تایید سازمان صنعت و معدن و تجارت و سازمان حفاظت از محیط زیست می باشند، صادر می شود.
  • برای دریافت جواز شرکتی باید کالاهای تولید شده شرکت با موضوع شرکت مرتبط باشند در غیر این صورت می بایست به موضوع شرکت، شرح خدمات تولید کالاهای مورد نظر جهت اخذ جواز تاسیس را الحاق و اضافه نمود.
  • قبل از دریافت جواز باید طرح توجیهی کامل و جامع تهیه و تدوین گردد که تمامی جوانب طرح در آن لحاظ شده باشد ضمن اینکه کلیه مباحث فنی، مالی، اقتصادی طرح را در بر بگیرد.

مدارک لازم برای دریافت جواز تاسیس

به منظور اخذ مجوز تاسیس توسط اشخاص حقیقی و حقوقی باید مدارک لازم ارائه شوند. این مدارک بسته به نوع مالکیت حقیقی و حقوقی متفاوت بوده و شامل موارد زیر می باشند :

 مدارک لازم برای دریافت جواز تاسیس توسط اشخاص حقیقی

  • کپی شناسنامه
  • کپی کارت ملی
  • کپی مدرک پایان خدمت شخص
  • تکمیل فرم پرسش نامه اخذ جواز تاسیس یا طرح توجیهی
  • ارائه اطلاعات مربوط به تمامی وسایل و کالاهایی که تولید می شوند.

مدارک لازم برای دریافت جواز تاسیس  توسط اشخاص حقوقی

  • کپی آگهی تاسیس شرکت
  • روزنامه رسمی تاسیس شرکت
  • کپی آگهی آخرین تغییرات شرکت
  • کپی کارت ملی و شناسنامه و پایان خدمت مدیر عامل شرکت
  • ارائه کپی شرکت نامه یا اظهارنامه شرکت
  • مهر شرکت و سربرگ شرکت
  • تکمیل فرم پرسش نامه اخذ جواز
  • مجوز های مربوط به ارگان های مختلف متناسب با نوع کالا باید به صورت مکتوب آماده شوند.
  • تکمیل یک پرسشنامه در زمینه نوع عملکرد شرکت و کالای تولیدشده

مراحل اخذ جواز تاسیس

مراحل جواز تاسیس

اخذ جواز تاسیس دارای مراحلی است که برای سریع تر انجام شدن این مراحل لازم است قبل از اقدام، از مراحل آن آگاه شوید. در این بخش از مقاله به بررسی مراحل اخذ جواز تاسیس پرداخته می شود :

مرحله اول : ورود به سامانه بهین یاب

سایت بهین یاب سامانه مختص به متقاضیان دریافت جواز تاسیس است و از طریق این سامانه لزومی به مراجعه حضوری به سازمان صادر کننده جواز نیست. در مرحله اول، باید در سامانه بهین یاب ثبت نام کنید تا برای شما نام کاربری و رمز عبور ارسال شود. پس از دریافت اطلاعات کاربری، وارد سایت شوید و موضوعات مورد نظر خود را وارد نمایید.

مرحله دوم : ثبت درخواست اخذ جواز تاسیس

بعد از ورود به سامانه بهین یاب لازم است جواز مد نظر خود را از میان گزینه های جواز تاسیس واحد فنی مهندسی، جواز تاسیس مرکز پژوهش های صنعتی و معدنی، جواز تاسیس واحد های ذخیره سازی كالا، مجوز تاسیس فرش دستباف و … انتخاب کنید و اطلاعاتی که در زمینه نوع فعالیت شما خواسته می شود را وارد نمایید.

مرحله سوم : تعیین موضوعات بر اساس اولویت به منظور اخذ جواز تاسیس

مرحله اصلی ثبت نام اینترنتی جواز تاسیس، تعیین موضوعات بر اساس اولویت است. موضوعات توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت طبقه بندی می شوند و بر اساس اولویت، در دو گروه دارای اولویت و فاقد اولویت قرار داده شده اند.

موضوعات دارای اولویت، بهترین گزینه ها برای سرمایه گذاری هستند و پشتیبانی ارگان های دولتی از این موضوعات بیشتر است ضمن اینکه تسهیلات زیادی به آنها اختصاص داده می شود.

اما در رابطه با موضوعات بدون اولویت به این نکته توجه داشته باشید که اگر پس از شروع فعالیت شرکت، توانستید به بیش از پنجاه درصد پیشرفت نسبت به ابتدای فعالیت خود دست یابید، تسهیلات مربوطه به شما اختصاص داده می شوند اما اولویت با شرکت های گروه اول است.

مرحله چهارم : صادر نمودن جواز

پس از ثبت درخواست جواز تاسیس در سایت بهین یاب، درخواست شما توسط ارگان های دولتی مربوطه مورد بررسی قرار می گیرد و اگر مشکلی وجود نداشته باشد، جواز تاسیس شرکت صادر خواهد شد.

چه مواردی باید در جواز تاسیس ذکر شوند

بعد از دریافت جواز برای شرکت، کارخانه یا مجموعه تولیدی خود، باید اطلاعاتی را در جواز ذکر کنید که عبارتند از :

  • اسم و اطلاعات صاحب جواز تاسیس
  • ذکر کلیه اطلاعات مربوط به کالاها و محصولاتی که ارائه می شوند.
  • ذکر میزان سرمایه اولیه در نظر گرفته شده برای شرکت
  • ذکر میزان تولید کالای مورد نظر در مجموعه

تفاوت جواز تاسیس حقیقی و حقوقی

اخذ جواز تاسیس حقیقی و حقوقی در مراحل و شرایط تفاوتی ندارند و از نظر مراحل پیگیری، به یک صورت هستند. تفاوتی که این دو دارند در این است که جواز تاسیس با مالکیت حقیقی به نام صاحب جواز می باشد اما در شرکت های حقوقی به نام شرکت و مدیر عامل است. ضمن اینکه تسهیلات در نظر گرفته شده به شرکت ها با مالکیت های مختلف، متفاوت است و این مبلغ در شرکت های با مالکیت حقوقی بالاتر خواهد بود.

کد آیسیک (ISIC)

کد آیسیک

پس از طی مراحل اخذ جواز تاسیس، به هر محصول یا کالای تولیدی یک کد مشخص با نام کد آیسیک اختصاص داده می شود. کد ISIC را سامانه بهین یاب مشخص می کند و هر گروه از کالای تولیدی کد مخصوص به خود را دارند.

دقت شود که جواز تاسیس تنها برای کالاهایی ارائه می شوند که در یک حیطه قرار دارند و این موضوع بر اساس کد آیسیک اختصاصی آن کالا ها ارزیابی می شود.

مدت زمان اعتبار جواز

همانطور که بالاتر نیز ذکر شد، مدت زمان اعتبار جواز تاسیس ۳۶۵ روز است و در طول این مدت فرصت دارید تا مراحل ابتدایی برای تولید کالا را طی کنید. اگر پیشرفت بعد از یکسال به خوبی انجام شده باشد، کارشناسی مربوطه در اداره مورد نظر بررسی های لازم را انجام می دهد و در صورت مورد تایید بودن شرایط، مجوز تمدید می شود. اما اگر شرکت شما پس از اخذ جواز تاسیس هیچ پیشرفتی نداشته باشد، جوازی که دریافت کرده اید منسوخ می شود.

تمدید جواز تاسیس

تمدید جواز تاسیس

با توجه به اعتبار یکساله جواز تاسیس، پس از این مدت می توانید با تایید کارشناس برای تمدید آن اقدام نمایید.

به منظور تمدید جواز تاسیس ابتدا باید اقدام به تکمیل فرم درخواست و ارسال به دبيرخانه سازمان صنایع و معادن نمایید. درخواست شما به رییس و سپس کارشناس مربوطه ارسال می شود و پس از بررسی درخواست و بازدید کارشناس ذیربط از واحد تولیدی شما و تعیین میزان پیشرفت، تمدید جواز تاسیس انجام می گیرد.

مدارکی که برای تمدید جواز تاسیس نیاز هستند شامل تکمیل فرم تمدید و همچنین دفترچه قرارداد زمين يا اجاره نامه منابع طبيعي هستند. با داشتن این مدارک می توانید وارد سایت بهین یاب به نشانی behinyab.ir شوید و از بخش سرمایه گذاری گزینه تمدید جواز را انتخاب نمایید.

در مرحله بعد ابتدا باید جواز را انتخاب کنید، پس از انتخاب گزینه تمدید جواز، در یک جدول لیست مجوزها به همراه مشخصات نمایش داده می شوند که شما باید جواز مورد نظرتان را مشخص و تایید نمایید.

در قدم بعدی باید اطلاعات و مدارك تحویل سامانه داده شوند. اطلاعات را در فرم تکمیل کنید و سپس فایل فرم را مطابق با مشخصاتی که سایت ذکر کرده است، بارگذاری نمایید.

با انجام مراحل فوق، درخواست تمدید جواز تاسیس شما در سایت بهین یاب ثبت می شود و در انتظار بررسی کارشناس قرار می گیرد. لازم به ذکر است که برای افزایش اعتبار جواز خود باید روند پروژه و مقدار پیشرفت آن را به سازمان مربوطه به صورت یک گزارش ارائه کنید. در این گزارش لازم است تمامی نکات مربوط به پروژه و حتی مشکلاتی که در طی فعالیت به وجود آمده اند ذکر شود.

انتقال جواز تاسیس

پس از دریافت جواز تاسیس، انتقال و جابجایی آن میان افراد امکان پذیر است اما با در نظر گرفتن شرایط قانونی و تعهداتی که وجود دارد. در کل توصیه ما این است که جواز تاسیس شرکت از ابتدا دریافت شود و جابجایی انجام نگیرد.

هزینه اخذ جواز تاسیس

هزینه جواز تاسیس

هزینه دریافت جواز تاسیس رقم ثابتی نیست و وابسته به عوامل مختلفی است. یکی از موارد تاثیر گذار در تعیین هزینه، شخصیتی است که برای دریافت جواز اقدام می کند و این شخص می تواند حقوقی یا حقیقی باشد.

همچنین محل فعالیت در تعیین هزینه دریافت جواز تاسیس تاثیر گذار می باشد و جواز تاسیس که برای شهرک های صنعتی مختلف است، هزینه متفاوتی دارد.

پرداخت فیش های مربوط به حق التمبر و مالیات به وسیله مرجع صادر کننده جواز تاسیس به عهده شماست.

مطابق با بند ۱۱ ماده ۴۶ قانون مالیات های مستقیم بر اساس آنچه که در تاریخ ۳۱/۴/۹۴ تصویب شده است، برای هر بار تمدید جواز نیز باید معادل ۵۰ هزار تومان جهت حق التمبر پرداخت شود .

استعلام آنلاین هزینه

مراجع صادر کننده جواز تاسیس

همانطور که پیش تر نیز گفته شد، با توجه به نوع کسب و کار و فعالیت اقتصادی، مراجع صدور جواز تاسیس متفاوت هستند اما برای اکثر فعالیت های صنعتی، مرجع صادر کننده جواز، وزارت صنعت، معدن و تجارت می باشد.

البته دیگر سازمان ها همچون سازمان میراث فرهنگی در زمینه گردشگری و محصولات دستی، وزارت کشور در بخش NGO و حزب ها، وزارت کار نیز در زمینه کار آفرینی و کسب و کارهای خانگی با توجه به قوانین کشور، مجوز صادر می کنند.

انواع جواز تاسیس

انواع جواز تاسیس

در یک تعریف ساده، جواز تاسیس نوعی موافقت نامه اصولی است که بر اساس حوزه فعالیت واحد تولیدی یا صنعتی، ارگان یا سازمان خاصی آن را صادر می کند و نوع آن نیز بستگی به فعالیت واحد دارد. از جمله مهم ترین انواع جواز تاسیس در ادامه معرفی می شوند :

جوازهای صنعتی

جواز یا پروانه تاسیس صنعتی با اعتبار یک ساله صادر می شود. همانطور که در مطلب نیز بررسی شد، در این نوع جواز صاحب آن موظف است طی یکسال نسبت به راه اندازی واحد تولیدی و تهیه تجهیزات مورد نیاز اقدام کند.

جواز تولید، جواز بسته بندی، جواز تاسیس جهاد کشاورزی، جواز وزارت بهداشت و … که مرتبط با تولید یا عرضه محصولات خاصی هستند، در مجموعه جوازهای صنعتی قرار دارند. جوازی که برای این گروه ها صادر می شود، تنها برای فعالیت های ابتدایی مورد استفاده قرار می گیرد و باید پس از فراهم نمودن مقدمات، تبدیل به پروانه بهره برداری شود.

مجوز های آموزشی

یک دسته از مجوزات برای ارائه خدمات مختلفی از جمله آموزش هستند. مجوز های آموزشی برای تاسیس کلاس کنکور، مدارس غیرانتفاعی، مراکز پیش دبستانی و … از سوی آموزش و پرورش صادر می شود و این سازمان بر روی فعالیت آموزشگاه های آزاد هنری، سینمایی و … که دارای مجوز از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هستند  نیز نظارت دارد.

مجوز کسب و کار خانگی

منظور از کسب و کار های خانگی، کسب و کار با پرسنل اندک و راه اندازی شده در منزل است. این نوع کسب و کار ها می توانند برای دریافت مجوز به وزارت کار مراجعه نمایند.

تفاوت جواز تاسیس با جواز کسب

جواز تاسیس و جواز کسب دو نوع مجوز متفاوت هستند و شما با توجه به فعالیتی که انجام می دهید، باید یکی از این مجوزها را دریافت نمایید. جواز تاسیس برای کارخانه ها و واحدهای تولیدی صادر می شود اما جواز کسب برای کسب و کارهایی مثل مغازه، خیاطی، املاک، فروشگاه پوشاک و … است. در یک مقایسه دیگر، مدت اعتبار جواز تاسیس یکسال است در حالی که جواز کسب به مدت ۵ سال اعتبار دارد.

اخذ جواز تاسیس برای برند

از مدارکی که برای ثبت برند نیاز است، جواز تاسیس می باشد. پس اگر تصمیم به ثبت برند دارید، باید اقدام به دریافت جواز تاسیس نمایید.

سایر مجوزهایی که باید برای ثبت برند ارائه شوند شامل کارت بازرگانی و یا پروانه بهره برداری هستند اما اگر برند شما کاملا فارسی است نیازی به ارائه کارت بازرگانی نمی باشد.

سوالات متداول


جواز تاسیس چیست؟

جواز تاسیس برای راه اندازی کسب و کارهای صنعتی و واحدهای تولیدی دریافت می شود.

مدت اعتبار جواز تاسیس چقدر است؟

مدت اعتبار جواز تاسیس یکسال است و در این یکسال فرصت برای راه اندازی اولیه کسب و کار وجود دارد.

برای چه کسب و کارهایی نیاز به دریافت جواز تاسیس می باشد؟

دریافت جواز تاسیس برای راه اندازی کارخانه و مجموعه تولیدی الزامی می باشد.

در صورت عدم دریافت جواز تاسیس و اقدام به راه اندازی واحد صنعتی، چه اتفاقی می افتد؟

بدون دریافت جواز تاسیس، راه اندازی واحد صنعتی امکان پذیر نیست.

امتیاز ۴.۷۳ از ۵ – ۳ رای
در حال ثبت رای

1 دیدگاه دربارهٔ «جواز تاسیس»

  1. سلام.خدا قوت.
    دلیل پیشرفت نکردن ما تولید کننده ها.در کشور ایران.
    بروکراسی اداری و اتلاف وقت.و به موقع درخواستها جوابگو نبودن است.
    اللخصوص در سیستم بانکی فعلی.
    باعث موانع در تولید.و رکود اقتصادی خواهد شد.
    نظرات ما.تجربه ماست.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *